Tips & Trucs
Instructievideo " Oren intapen "
Het plakken van de oren van een boxer(pup) is over het algemeen nogal discutabel:
"Is zielig voor de hond of...doet vast pijn of...ik vind de oren prima zoals ze zijn..... "
Wij zien de boxer toch graag zoals in de rasstandaard staat beschreven :
De oren zijn hoog aangezet, moeten qua grootte in harmonie met het hoofd zijn, liever klein dan te groot, moeten dun aanvoelen en wijd van elkaar staan.
In rust liggen ze vanaf de bovenschedel vlak tegen de wangen aan.
Wanneer de hond attent is moeten de oren in een duidelijke vouw naar voren vallen.
De tapes kunnen een tot twee weken blijven zitten en daarna met stickerverwijderaar of aceton verwijderd worden.
Bicycle, Bicycle......
Het fietsen is een uitstekende manier voor je boxer om energie kwijt te raken. Het fietsen mag echter niet een vervanging voor de wandeling zijn. Het kan als een extra middel gebruikt worden bij honden die een hoog energie niveau hebben.
Fietsen is voor honden in de groei een betere vorm van beweging dan ze maar te laten racen op een uitlaatveld met andere honden of achter balletjes aan te rennen. De kans op blessures door botsingen of uitglijden is vele malen groter. Vroeger werd er vaak gezegd dat je mag pas fietsen met een hond als deze 1 jaar oud is maar tegenwoordig is deze visie bijgesteld. Honden die al vroeg een lichte mate van HD hebben krijgen zelfs het advies te gaan fietsen.
Het fietsen moet dan wel goed gebeuren! De hond moet in een rustig tempo in "draf" naast de fiets meelopen. Het fietsen mag nooit ontaarden in een race, even kijken hoe hard ie kan ... Levensgevaarlijk, als de hond ergens van schrikt, zit hij klem tussen de fiets en de baas maakt een dubbele salto! Daarnaast is "racen" nou niet echt bevorderlijk voor de gewrichten van de hond. Rustig aan dus, een ontspannen drafje,mooi in balans niet te lang achtereen en nooit bij een te hoge temperatuur!
Veilig fietsen gaat ook met de "springer" of een soortgelijke veer, die je aan de fiets kunt vastmaken. De hond kan met de halsband aan de veer vastgemaakt worden maar ook met een tuigje. In het begin kun je voor de zekerheid een extra riem bevestigen aan de halsband. Mocht de hond nog wat zwaaierig zijn dan kun je wat bijsturen.
De hond loopt hier in Nederland het veiligst aan de rechterkant, gezien het vele verkeer dat we tegenkomen. Dat betekent dat bij handremmen, de linkerrem het achterwiel moet bedienen, dit kun je om laten zetten. Om te voorkomen dat de hond een fanatieke trekker gaat worden moet je vanaf het begin dit getrek verbieden. Omdat je beide handen nodig hebt is het vaak moeilijk met voer of andere beloningen te werken. En een correctie geeft ook niet altijd het gewenste resultaat.
Wat bij mij persoonlijk altijd goed helpt is in het begin, als de hond vaak vlot van start wil gaan, flink de rem erop te houden ... De hond moet als het ware de fiets vooruit trekken en wordt hierdoor erg snel moe. Na een tijdje zal hij dan toch maar rustig meelopen. Zodra hij weer gaat trekken, de rem erop en hij geeft het al weer snel op. Dit werkt echt heel goed, je hoeft niet te corrigeren en niet te mopperen ... de hond komt er vanzelf achter dat trekken uiteindelijk "heel hard werken" betekent.
De juiste leeftijd is dus moeilijk aan te geven, overleg even met je dierenarts, laat desnoods even een gezondheidsonderzoekje doen. Ook per ras is het verschillend, De boxer kun je op de leeftijd van 10 maanden al met de fiets vertrouwd maken. Langzaam opbouwen is het devies.
Met Jasmine en Sanne fiets ik al een flinke periode. Begonnen op de leeftijd van ongeveer een jaar en ik heb ze tegelijk naast de fiets lopen.
Als de hond volwassen is en langere stukken mee kan lopen aan de fiets is het belangrijk op het volgende te letten: Niet fietsen boven een temperatuur van 22 graden, neem water mee, stop af en toe en hou dan een rustpauze van minimaal 10 minuten. Laat de hond voor het fietsen goed uit pauze. Controleer onderweg en aan het einde de voetzooltjes van de hond. Een hond kan gemiddeld zo'n 10-15 km. per uur lopen en in totaal per dag ongeveer 15-20 km. meelopen. (denk wel aan het langzaam opbouwen van deze afstanden!)
Tuigje

Y-tuigjes zijn voor honden de beste hondentuigen. Een Y-tuig wordt zo genoemd doordat het een Y-vorm heeft aan de voorkant. Het middelpunt van de Y-vorm rust op het borstbeen (het botje dat uitsteekt aan de voorkant). Op die manier wordt de druk goed verdeeld wanneer er spanning staat op de riem.

.png)